Søk i denne bloggen

lørdag 30. november 2013

En himmelriks munnfull

En himmelriks munnfull er en familiens ufravikelige juledessert. Som med pinnekjøtt er det denne vi spiser både julaften og nyttårsaften, og har gjort det i alle år. Jeg kan ikke huske å få servert noen annen dessert, og er veldig glad i den. Vi hadde ikke laget den igjen år etter år etter år hvis ikke det hadde vært fordi den er så fantastisk god. Jeg insisterte til og med på å servere denne desserten i min konfirmasjon.

Desserten heter også sherryfromasj, og er en nostalgisk, gammeldags dessert. Fromasjen lages med en god skvett søt sherry, og blandes med hakket sjokolade, hakkede mandler og coctailbær. Coctailbærene forsterker den gode mandelsmaken og gir frisk farge til fromasjen. Fromasjen smaker nydelig med kransekake ved siden av!

Til 6 porsjoner:
3 dl kremfløte
2 egg
100 g sukker
1 dl sherry
25 g mandler
25 g kokesjokolade
25 g coctailbær
5 plater gelatin

·         Hakk mandler, sjokolade og coctailbær.
·         Gelatinplatene legges i bløt i kaldt vann i 5-10 minutter.
·         Pisk kremfløte.
·         Skill eggene og pisk eggeplommer og sukker til lys og luftig eggedosis.
·         Bland sherry sammen med eggedosisen.
·         Stivpisk eggehvitene (husk å bruke helt rene visper og ren bolle).
·         Smelt gelatinen i en spiseskje kokende vann eller i mikrobølgeoven.
·         Den smeltede gelatinen bør ikke ha mer enn 40 grader når den brukes. Hell gelatinen i en tynn stråle i eggedosisen mens man rører hele tiden.
·         Ha i hakkede mandler, sjokolade og coctailbær.
·         Bland forsiktig i krem og eggehviter.
·         Ha fromasjen i skåler og sett kaldt natten over.
·         Pynt med mer hakkede mandler, sjokolade og coctailbær på toppen.
·         La desserten få romtemperatur før den serveres.




mandag 18. november 2013

Pinnebog med enkel hakkasteik, akevittgelé og rotgrønnsaker

Hos oss spiser vi alltid pinnekjøtt både på julaften og på nyttårsaften, og man tuller ikke med hvordan pinnekjøttet serveres. Pinnekjøttet skal dampes, og ikke noe annet. Vi prøvde oss et år på røkt pinnekjøtt, men det var ikke noe særlig (altså, ikke slik vi var vant til!). Vi spiser kålrabistappe og melne poteter til. Og surkål fra pakke! Jeg har tullet med mange av de tradisjonsrike måltidene i det siste (svinesteiken, torskemiddagen, raspeballene), men jeg tør ikke tulle med pinnekjøttet. I hvert fall ikke på julaften.

Men før jul kan jeg gjøre akkurat som jeg vil. Dette måltidet er laget av pinnebog. Pinnekjøtt av bogen er mer kjøttfylt og mindre marmorert enn det ordinære pinnekjøttet, og så er det opp til smak og behag om det er bedre eller ikke. Det som jeg likte med pinnebogen er at det er mer kjøtt på 1 kilo bog og mindre ben og flesk som ikke blir spist opp. Og så smakte det deilig jul!

Som tilbehør valgte jeg en enkel hakkasteik, akevittgelé med tyttebær og bakte rotgrønnsaker. Jeg kaller hakkasteiken for enkel for den består bare av byggryn og én type kjøtt, nemlig røkt svineknoke (vanligvis blandes det flere typer kjøtt i ekte hakkasteik fra Hardanger). Synes den røkte svinesmaken passer fint til pinnekjøttet som var urøkt. Akevitt hører alltid med til pinnekjøtt og syrlige bær i geleen gav en ekstra piff. Til slutt fikk man deilig sødme fra ulike typer rotgrønnsaker. Spesielt var det godt med rødbeter til pinnekjøttet.

Tviler på om jeg klarer å revolusjonere julemiddagen, men det er kanskje en mulighet for at jeg får lov å servere et annet tilbehør til pinnekjøttet på nyttårsaften. Pinnebog skal i alle fall få finne sin plass i gryten sammen med det vanlige pinnekjøttet.

Dampet pinnebog til 4 personer
Siden jeg hadde mye kjøtt i hakkasteiken holdt det med 1 kg pinnebog til 4 personer. Vanligvis beregner jeg ½ kg pinnekjøtt per person.

Legg kjøttet på rist eller bjørkepinner i en stor gryte. Hell på kokende vann i bunnen. Dryss over en håndfull kvister fersk timian. La pinnekjøttet dampe i ca 3 timer til kjøttet løsner lett fra beina. Følg med og fyll på med vann underveis ved behov.

Enkel hakkasteik
250 g byggryn
1 røkt, rå svineknoke, ca 800-1000 g

Legg byggryn i vann natten over.
Rå svineknoke skal trekke på ca 85 grader i 2,5 timer. Rens kjøtt og bruk også ca halvparten av flesket. Hakk kjøtt og flesk i en food processor. Bruk halvparten av kokevannet fra svineknoken til å koke byggryn i.  Hell i like mye usaltet vann. Kok byggryn i 30 min i denne blandingen av like deler kokevann og usaltet vann. Når byggryn er kokt, helles kokevannet av, og byggryn blandes med hakket svinekjøtt. Pepre med grovmalt svart pepper. Hold varm.

Akevittgelé med tyttebær:
1 liten håndfull tyttebær (gjerne fra fryseren)
1,5 dl hvitvin
0,75 dl akevitt
3 plater gelatin
Knivsodd salt og sukker

Legg gelatinplater til bløt i kaldt vann i 5-7 minutter. Fordel tyttebærene i 4 små skåler som geleen skal serveres i. Varm opp hvitvin til rett under kokepunktet. Løs gelatinen opp i vinen og rør godt. Tilsett akevitt og et knivsodd salt og sukker. Fordel blandingen i skålene sammen med tyttebærene. Avkjøl minst 4 timer. Server enten en skål med gelé til hver, eller la skålen stå noen sekunder i varmt vann slik at den løsner og man kan hvelve den over på tallerkenen.

Bakte rotgrønnsaker:
½ kålrabi
2 store gulrøtter
4 rødbeter
2 persillerøtter
Fersk timian
Salt og pepper
Ca 1 dl nøytral olje

Forvarm ovnen til 180 grader. Skrell grønnsakene og skjær dem i tynne staver. Legg i en ildfast form og strø på med salt og pepper. Fordel en håndfull kvister fersk timian blant grønnsakene. Hell på olje og bland godt. Dekk til og bak i ovn i ca 45 minutter til grønnsaken er møre.

Server pinnebogen med en raus porsjon hakkasteik, akevittgelé med piff og deilige, fløyelsaktige rotgrønnsaker!






fredag 15. november 2013

Varm epledrikk til mørke kvelder

Det er midt i november, og i dag var det blitt mørkt allerede klokken halv fem. Egentlig ble det aldri skikkelig lyst i dag. Regnet har pøst ned hele dagen, og trafikken i ettermiddag var temmelig kaotisk på grunn av store vannmengder i veiene. Og det blåser. Stiv kuling. På sånne dager er det bare én ting å gjøre. Tenne stearinlys og spise sjokolade. Vel, nå har jeg funnet en annen kur også: en varm epledrikk med mye krydder og deilig smak. Fant oppskriften på en blogg jeg virkelig falt for, og som spesielt tiltaler meg på mørke høstkvelder: Troll i Ord.

Drikken kan tilpasses det man har av eplejus, sider, likør eller brennevin. Jeg hadde ikke jus, men masse epler, så da brukte jeg juspressen og fikk en deilig, ufiltrert eplemost. Drikken heter opprinnelig wassail, leser jeg på bloggen, og kommer fra England eller Storbritannia. En ny oppdagelse for meg som kommer til å gå igjen gjennom vinteren. Spørs om den erstatter gløgg i innkjøringen til jul også....

4 dl eplejus
2 dl eplebrennevin
2-4 ss sukker (begynn med 2 og smak til etter ønske)
1 kanelstang
1 cm tørket ingefærrot eller 1/2 ts malt ingefær
1/2 ts hele allehåndefrø eller malt allehånde
Skall fra 1/2 appelsin

Vask appelsinen godt i varmt vann, bruk helst økologisk appelsin. Riv av det ytterste gule skallet. Ha i en kjele sammen med de andre ingrediensene, og varm opp til rett under kokepunktet. La drikken trekke og få god smak fra krydderne i 15-30 min. Unngå at det koker for da fordamper alkoholen fra brennevinet. Sil drikken gjennom et klede eller en tesil, og hold varm. Nyt kvelden!





mandag 11. november 2013

Sjokoladekake med bringebærgelé


Til denne kaken kan man bruke hvilken som helst sjokoladekakebunn. Velg din egen favoritt. En god oppskrift på sjokoladekake finnes her: http://frasjeltilmage.blogspot.no/2011/03/prinsessekake.html

Kaken er også perfekt til å bli kvitt rester eller avskjær av kakebunn og sjokoladekrem. I stedet for å lage cakepops lagde jeg denne gangen heller en hel kakebunn av restene. Avskjær fra sjokoladekake ble smuldret opp og blandet godt med rester av romtemperert sjokoladekrem. Dette ble trykket jevnt utover i en springform og satt til avkjøling. Pass på å dekke godt ut i kantene. Etter et par timer i kjøleskapet toppet jeg kaken med et lag bringebærgelé:

500 g bringebær
saften av 1 sitron
100-200 g sukker, etter smak
1 ts kremet balsamico
ca 5 plater gelatin


Kjør bringebær og 100 g sukker med balsamico i en hurtigmikser. Ha gjennom en sil for å få bort frøene. Ha resten i en kjele og kok opp sammen med sitronsaft. Smak til om man ønsker mer sukker. Mål opp mengden væske. Til ½ liter væske legges 5 plater gelatin i bløt i kaldt vann. Juster antall gelatinplater etter hvor mye væske man har. Etter 5 minutter i kaldt vann has gelatinplatene i den varme bringebærsaften. Rør godt til alt er oppløst. Avkjøl til romtemperatur og hell over sjokoladebunnen. Avkjøl over natten. Ta ut av formen, og pynt kaken med friske bringebær eller sjokoladepynt.