Søk i denne bloggen

onsdag 28. november 2012

Små terter med rotpuré, Tind speket pølse med fennikel og bringebær.

Matbloggsentralen og Tind har utfordret oss på å finne på nye og fristende måter å benytte spekevarer på. For meg er spekemat ofte fingermat, og jeg liker å la kreativiteten løpe litt når jeg lager fingermat. Selv om fingermat er små munnfuller skal de absolutt allikevel være sammensatt som en tallerkenrett. Jeg tar ofte utgangspunkt i tallerkenretter og gjør dem om til fingermat. Alle smaker (salt, søtt, osv) skal være til stede, og jeg ønsker også å oppnå både sprøtt og mykt, varmt og kaldt. Utgangspunktet for denne fingermatretten er naturligvis spekepølsen, og jeg bygger videre på det typisk norske og våre egne, kjente råvarer.

Retten består av fire elementer: Sprø terteskjell, rotpuré, spekepølse og saus av villbringebær. Oppskriften holder til ca 20 små, fylte terteskjell. I tillegg til råvarene i hvert element under trenger man:
20 skiver Tinds speket pølse med fennikel
20 friske bringebær

Terteskjell:
100 g hvetemel
50 g finmalte mandler
75 g kaldt smør
½ ts salt
isvann

Bland mel, mandler og salt, og smuldre i smøret som er oppdelt i terninger. Når alt er godt blandet has i noen spiseskjeer isvann. Bland alt fort sammen til en fast deig, pakk inn i plastikkfolie og la hvile i kjøleskap i minst en halv time.

Forvarm ovnen til 175 grader. Smør sandkakeformer eller andre små terteformer. Kjevle deigen ut til ca 3 mm. Stikk ut passende former slik at deigen når halvveis opp langs kanten på formene (ikke helt opp, da blir de for store). Trykk deigen ned i formene og prikk med en gaffel. Stekes i ca 10-15 min. Ta ut av formene og avkjøl på rist.

Puré av jordskokk og persillerot
Ca 200 g jordskokk
Ca 100 g persillerot
1 ss smør
ca 2 dl matfløte
salt, pepper og muskatnøtt

Skrell jordskokk og persillerot. Jordskokkene kan kokes hele eller halve. Persilleroten bør være i små terninger da den trenger lengre tid for å koke. Hell på med fløte til det dekker ca ¾. Kok opp under lokk og la småkoke til mørt, ca 10 min.

Når grønnsakene er møre moses de i fløten med en stavmikser. Tilsett smør, og smak til med salt, pepper og revet muskatnøtt. Hold pureen varm.

Saus av villbringebær
200 g villbringebær
75 g sukker
1 ts tykk balsamico
saften av ½ sitron
½ ss Maizena

Kjør bær og sukker i en hurtigmikser til alt er godt blandet. La sausen renne gjennom en sil for å fjerne steinene. Kok opp, og la koke uten lokk i 10-15 min. Bland Maizena i sitronsaft og tilsett. La koke 2-3 min for å tykne. Hold sausen lunken.

Avslutning:
Ha 1-2 ts puré i hvert terteskjell. Dandér spekepølse på pureen. Hell over en liten skje saus og pynt med et bringebær på toppen.

Tertene passer fint på et koldtbord, når man serverer tapas, som en velkomstrett eller til snacks. Det gjør ingenting om de kjølner litt, men bør ikke være kjøleskapskalde.




søndag 25. november 2012

Blåbær- , kokos- og limesmoothie

Det er november, det er mørkt og det er dårlig vær. Det regner sidelengs, sludder litt og er skikkelig surt. Da trenger man en skikkelig energiinnsprøytning av deilige sommersmaker. Har du plukket blåbær i sommer og frosset dem er det nå på tide å bruke en liten del. Det er det absolutt verdt. Utgangspunktet mitt er frosne blåbær og vannet av en fersk kokosnøtt. Når man kjøper ferske kokosnøtter så rist på den for å høre at den inneholder mye vann.

Til to smoothieporsjoner:
Vannet i 1-2 kokosnøtter
noen desiliter frosne blåbær
1 stor banan
saften av 1 lime
1 ss melis

Kjør alt i en mikser til en deilig smoothie. Strø på litt tørket kokos på toppen. Se på bildene fra i sommer (de med sol på) og kjenn energien komme strømmende.

Tips til å bruke resten av kokosen: koksmakroner eller chewies.




torsdag 22. november 2012

Kokosmakroner med fersk kokos

Julebaksten begynte tidligere enn planlagt i år. Jeg hadde en fersk kokosnøtt liggende og funderte på hva jeg skulle gjøre med den. Min mann forlangte kokosmakroner, og det var jo en god idé. Ikke lenge til jul, men makronene er nok forsvunnet før den tid. Hvis jeg bruker bare eggeplommer til noe (is, vaniljekrem e.l.) fryser jeg eggehvitene til en senere anledning. Tinte eggehviter er kan brukes i disse makronene.


Første steg er å åpne kokosnøtten. Her har Manuela en godt forklart fremgangsmåte: http://www.passionforbaking.com/blog/2010/10/15/angel-flake-coconut/



Til ca 40 små makroner:
150 g eggehviter (ca 5 egg)
250 g kokos, fersk eller tørket eller en blanding
250 g sukker
1 ss vaniljesukker eller -ekstrakt
1 ss potetmel
smeltet sjokolade til å dyppe i.

Bland eggehviter, kokos, sukker og vanilje i en gryte. Varm forsiktig opp under stadig omrøring. Massen må ikke koke, men bli tykk og klissete. Ta bort fra varmen og rør inn en spiseskje potetmel.


Forvarm ovnen til 180 grader. Sett makroner med to teskjeer på en bakeplate med papir. Stekes i ca 12 minutter til de er gyldne på toppen. Avkjøl først på brettet og etterpå på rist. Dyppes gjerne i smeltet mørk sjokolade, helst med 70 % kakao.


søndag 18. november 2012

Cajunkylling fylt med reker

Etter intensiv uke og helg med deltagelse i Tines konkurranse om Norges beste ostekake er det på tide å blogge litt igjen. Har mye på lager som jeg vil skrive om. Konkurransen i går var en flott opplevelse. Som en av ti fikk jeg lage det jeg mener er Norges beste ostekake, og kakene ble smakt på og vurdert av en jury. Jeg deltok med Huldras tyttebærostekake. Nådde ikke helt opp, men traff masse kjekke folk og bloggere, og fikk med meg hjem en god del premier allikevel.

Over til cajunkylling. Cajunmat var det som trigget min interesse for mat og matlaging. Nydelige smaker, ærlig mat og litt eksotisk. Jeg er heldig som faktisk har vært i New Orelans, og smakt ekte herligheter, men det var bare i to dager (og jeg var gravid og stort sett småkvalm hele tiden), så jeg må tilbake en gang. I mellomtiden lager jeg cajunmat her hjemme.


Kylling og reker er vanlige ingredienser i cajunmaten, og veldig ofte sammen. Denne kyllingen er fylt med en stuffing av reker, grønnsaker og maisbrød. Herlige kombinasjoner. Jeg brukte en stor, fersk landkylling, og dette måltidet metter fire personer. Får man små nok kyllinger er det også flott å servere hver sin kylling og en stor skål med ris på deling.

Grønnsakene jeg brukte i denne retten er det som kalles the holy trinity, og som stort sett danner basisen i alle cajunretter sammen med roux, en jevning basert på brunet olje. The holy trinity kalles også bare cajungrønnsaker og består av løk, selleri og grønn paprika.

Man trenger til kyllingen(e):
1 stor kylling (eller fire små, ca 300 g hver)
hvit pepper
45 g smør
1 løk
1 selleristang
1 grønn paprika
1 ts cajunkrydder (hjemmelaget eller ferdig blandet)
2 dl smuler av maisbrød (eller annet brød)
100 g kokte, skrelte reker

Grønnsaker, reker og brødsmuler

Finhakk grønnsaker og fres dem i nøytral olje på middels til svak varme til de er møre. Bland i brødsmuler, cajunkrydder og finhakkede reker. Bland godt sammen.

Vask og tørk kyllingen, også inni. Krydre med hvit pepper. Fyll kyllingen med rekeblandingen. Blir det noe til overs som ikke får plass inni legges det i en ildfast skål og varmes ved siden av kyllingen. Lukk åpningen med en cocktailpinne. Smelt smør og hell over kyllingen. Pensle godt med smøret over alt. Stek kylling i forvarmet ovn, helst med varmluft, på 175 grader. Pensle med smør og stekekraft hvert kvarter, og hvert 10. min etter en time. En stor kylling trenger 1 - 1 1/2 time for å gjennomstekes. Stikk inn mot låret og se om kraften som kommer ut er farget for å se om kyllingen er gjennomstekt. La hvile 15 min før kyllingen deles opp.

Denne kyllingen ble servert med et godt, norsk, hvitt øl

Ris med cajungrønnsaker:
Cajungrønnsaker og -krydder brukes i risen, sammen med tomater.

4 dl basmatiris
1 ts salt
1 løk
1 selleristang
1 grønn paprika
1 ts cajunkrydder
2 bokser hermetiske, hakkede tomater
2 bokser med vann

Fres grønnsaker i olje til de er blanke. Ha i risen og fres videre i 5 min. Rør hele tiden så den ikke setter seg i bunn. Hell over bokser hermetiske tomater, og hell to bokser med vann også over risen. Tilsett cajunkrydder og salt, og rør godt om. Ha på lokk, kok opp og la småkoke i ca 10 min eller til all væske er kokt inn. Rør av og til, men ikke for ofte. Når væske er kokt inn has lokk på, tas bort fra varmen og lar man risen trekke videre i ca 5-10 min.

Kjenner jeg virkelig er i cajunmodus igjen, her kommer snart mer...




mandag 12. november 2012

Skolekjøkken for de minste: polarbrød

Skolekjøkken eller heimkunnskap er ikke fag det norske skolevesen prioriterer, og etter hvert kan det være jeg engasjerer meg i den debatten. Nå går tvillingene mine bare i 1. klasse, og jeg er ikke helt oppdatert på hva de får av kunnskap underveis, men i mellomtiden har jeg bestemt meg for å lage skolekjøkken hjemme. Det lages mye mat fra bunnen av på vårt kjøkken, men det er bestandig på mine prinsipper, og barna får hjelpe til hvis det passer seg slik. Skolekjøkkenet skal være på barnas premisser. De lager maten, mens jeg hjelper til. Vi skal lage mat de liker og det meste blir nok i kategorien "god husmannskost". De skal lære om ingrediensene, hva alt heter og at ingenting er ekkelt. Og så skal de være med å rydde og vaske opp. De må lære å vente på tur, og vente generelt. Høres jo flott ut, og jeg klarer nok ikke å leve opp til alt, men dette er de premissene jeg må ha med meg inn i oppgaven for selv å ha en mulighet til å lykkes!

Tidligere har vi laget tomatsuppe: http://frasjeltilmage.blogspot.no/2012/09/skolekjkken-for-de-minste-tomatsuppe.html



Denne gangen er det ChocoLanas polarbrød vi har laget. Disse polarbrødene har vi laget mange ganger, og i ulike varianter. Kjempegode og sunne brød som forsvinner på et blunk. Vi lagde dem litt grovene enn Chokolanas oppskrift, og fremdeles kjempegode.


Nøyaktig oppmåling
Til ca 20 polarbrød:
300 g hvetemel
600 g havremel (eller finmalte lettkokte havregryn)
1 ss sukker
1 pk gjær
1/2 ts salt
2,5 dl lunkent vann
3 dl lunken melk
1 dl rapsolje

Bland alt det tørre, unntatt sukker. Rør gjæren ut i lunken væske sammen med sukkeret, og hell i det tørre. Elt godt sammen. Dekk med plast og la heve i 45 min.

Del deigen i 4 emner. Kjevle ett og ett emne til ca 1/2 cm tykkelse. Stikk ut passende polarbrød eller skjær rundt en bolle. Vi lagde både små runde, firkanter og hjertepolarbrød. Legg på bakeplate med bakepapir, og prikk i dem med en gaffel. Etterhev 5 min, og stek dem i forvarmet ovn på 220 grader i 7 min. Perfekt til å kaste i fryseren for et nydelig måltid midt i uken.

Her i huset spises de med prim og hvitost, samtidig altså!


Gjær er viktig!



Går ned på høykant!



lørdag 10. november 2012

Lammefilet med grønnsaker i rømmesaus og myntegelé


Indrefilet av lam er en sjelden delikatesse. Ikke lett å oppdrive, men hos en slakter utenfor Bergen fikk vi tak i (Brakstad). Mørt, deilig lammekjøtt passer med myntegelé og høstens grønnsaker. Hadde lyst på kantareller, men sesongen er visst over allerede. Falt for disse småsoppene i stedet. Det sto gourmetsopp på pakken, og jeg er solgt. Smakte veldig godt sammen med rosenkålen og rotgrønnsakene.


Myntegelé:
Myntegelé kan lages på mange forskjellige måter, og den vanligste er nok med eplesaft. Jeg hadde ikke tålmodighet til det, og fant på min egen enklere måte. Resultatet ble en deilig søt gelé med mye myntesmak. Man trenger:

1 potte mynte
1 dl kokende vann
75 g sukker
2 plater gelatin
Valgfritt: grønn matfarge


La myntebladene trekke i nesten kokende vann i ca 30 min. La så bladene ligge i vannet til det er avkjølt. Kjør blandingen med en stavmikser til alle myntebladene er finmalte. Legg to plater gelatin i bløt i fem min. Kok opp mynteblandingen og bland i sukker. Rør til alt sukkeret er oppløst. Hvis man ønsker en finere grønnfarge tilsettes litt matfarge. Geleen kan ellers bli ganske brun.

Smelt gelatin i mikrobølgeovn eller i noen spiseskjeer kokende vann. Hell smeltet gelatin i en tynn stråle i mynteblandingen mens man rører hele tiden. Hell på glass og la avkjøle. Oppbevar i kjøleskap.


Middag til 4 personer:
4 ciabattarundstykker
ca 600 g indrefilet av lam eller får
500 g rosenkål
300 g kantareller eller annen god sopp
1 stor gulrot
1/2 sellerirot
1-2 persillerot
1 løk
2 fedd hvitløk
1 beger rømme
1 ss sennep
1 ts timian
salt og pepper

Finhakk løk og knus hvitløk. Skrell rotgrønnsaker og skjær i små terninger. Rens rosenkål. Skjær store rosenkål i to eller fire. Skjær sopp i passende biter. Stek soppen mør og sett til side. Surr løk på middels varme til den er blank. Tilsett hvitløk, rosenkål og rotgrønnsaker og surr videre på middels til svak varme i 10 min. Ha på ca 1 dl vann og 1 ts timian, legg på lokk og kok til grønnsakene er ferdige, men har litt tyggemotstand. Tilsett stekt sopp. Hell over rømme, tilsett sennep og la koke litt inn. Smak til med salt og pepper.




Brun filetene på sterk varme i noen minutter på hver side. La hvile 5 min. Strø på litt salt og pepper. Skjær i to eller tre biter.


Legg grønnsaker i rømmesaus på ciabattarundstykke, dandér lammefilet over, og server med myntegelé ved siden av. Det er deilig med høst :-)




onsdag 7. november 2012

Scones med sitron og valmuefrø

Scones er en lettvint favoritt når man får gjester. Har man basisvarer som smør, sukker og hvetemel tilgjengelig da kan man alltid lage scones. Helt naturell eller med de tilsetningene man ønsker. Sitron og valmuefrø passer godt sammen, og gjorde seg veldig godt i myke, deilige scones.


Til ca 16 scones:
250 g sukker
Gjorde det enkelt og smurte deigen ut i en langpanne
400 g smør
2 sitroner
4 dl melk
750 g hvetemel
50 g bakepulver
1 dl valmuefrø + til å strø på toppen

Bruk romtempererte råvarer. Skrubb sitronene godt i varmt vann. Riv av det ytterste gule av skallet, og press saften. Bland sammen smør, sukker og sitronsaft. Ha i mel og bakepulver, og tilsett melk til du har en jevn deig. Bland til slutt forsiktig i skallet av sitronene og valmuefrøene. Hvis deigen er fast kan man ha i mer melk.

Del deigen i fire deler, og form hver del til en rund, høy kake på bakepapir. Del så hver av kakene i fire. Eventuelt smører du deigen utover en langpanne og deler i firkanter. Pensle med melk og strø valmuefrø på toppen. Stek scones på 220 grader i ca 15 min. Skjær sconesene på nytt med en gang de kommer ut av ovnen. Avkjøl på rist.







mandag 5. november 2012

Prinsesseborg og fotballbane

En stor bursdagshelg er over. Tvillingene fylte 6 år på fredag, og vi har feiret hele helgen med både barnebesøk og voksenbesøk. Tvilling II hadde bestilt prinsesseborg for lenge siden. Hun begynner jo å bli stor nå, og dette er kanskje siste året hun faktisk spør etter glitrende, rosa saker, så jeg måtte bare. Synes jo det er gøy også, da.


Selve borgen er vanlig sjokoladekake, skjært ut av en langpanne. Oppskrift finnes her: http://frasjeltilmage.blogspot.no/2011/03/prinsessekake.html. Tårnene er laget av en sjokoladerullekake. Oppskrift på den finnes her: http://frasjeltilmage.blogspot.no/2012/03/vintage-rullekake.html Tilsett også 3 ss kakao i røren, og erstatt gjerne hvetemel med potetmel.


Rullekaken ble fylt med smørkrem, som også ble brukt til å dekke hele kaken. Man trenger:
200 g smør
200 g margarin
500 g melis
1 eggeplomme
2 ss vaniljeekstrakt eller 1 vaniljestang
Snop til pynt

Smør og margarin må ha romtemperatur. Rør det sammen til det er lyst, og tilsett melis i 3-4 omganger. Ha i eggeplomme, og rør godt til alt er skikkelig blandet. Ha i vanilje og pisk kremen luftig. Tilsett farge.

Tårn:
4 iskjeks
1/2 eggehvite
melis
strøssel

Pisk en 1/2 eggehvite løst. Ha i melis til blandingen er tykk nok til å males på iskjeksene. Dekk kjeksene med strøssel. La tørke før de has på kaken.

Lag først rullekaken, og fyll den med smørkrem når den er avkjølt. Rull kaken i plastikk og la stå i kjøleskapet noen timer til fyllet er stivt.


Lag sjokoladekake i langpanne og skjær ut ønsket størrelse på borgen. Skjær litt av i hjørnene slik at tårnene passer bedre. Dekk kaken med glasur. Ta frem rullekaken og del i 4 like store deler. Sett dem i hjørnene og dekk med glasur. Ta resten av glasuren i en sprøytepose og pynt langs kantene. Pynt så med strøssel, smarties og annen snop. Sett tårnene på toppen som kronen på verket.






Til tvilling I ble det en litt enklere og mer nøktern kake, men han var like fornøyd. En halv langpannekake fikk grønn smørkremglasur og 6 fotballys! Spiselig papir fra Wilton rundt kanten.



Mye kake, og selv 16 småtroll på besøk klarte ikke å sette alt til livs!

torsdag 1. november 2012

Spøkelser og gresskarsuppe med edderkopper


I går feiret vi Halloween. Småtrollene er blitt 6 og 3 1/2 år, og kan sette pris på en artig kveld midt i uken. Vi valgte å holde oss innendørs og heller fokusere på dem som kom Halloween-bukker til oss i stedet for å gå ut og samle snop selv. Vi spiste gresskarsuppe med edderkopper til middag, og spøkelser til dessert. Vi hadde pyntet med gresskarlykter og spindelvev. Midt i lekseøkten måtte vi springe og skremme dem som ringte på døren, og til barne-TV ble det Halloween-snop. En kjekk kveld!!

Både til suppen og spøkelsene har jeg blitt inspirert gjennom Matbloggsentralen. Sjekk disse innleggene: http://www.matbloggsentralen.com/2012/10/skrekkelig-mat-til-halloween.html
http://www.matbloggsentralen.com/2012/10/suppe-inspirasjon.html


Oppskrift på gresskarsuppe med smak av Thailand fant jeg her: http://vegetarbloggen.com/2011/09/21/gresskarsuppe-med-smak-av-thailand/
Edderkoppene kom vi på selv. Lag små kjøttboller og stikk fire spagetti inn i hver. Kok kjøttbollene for seg og legg i suppen ved servering.




Spøkelsene ble laget av marengs med litt vaniljeekstrakt i. Man trenger:
2 eggehviter
1/4 ts kremortartarium (fåes på apotek eller bakebutikker på internett)
knivsodd salt
1 dl sukker
1/2 ts vaniljeekstrakt

Pisk eggehvitene med kremortartarium og salt på middels styrke til det begynner å danne seg myke topper. Øk styrken og ha i litt og litt sukker. Pisk til eggehviten er helt stiv (når man kan snu bollen opp ned). Bland i vaniljeekstrakt.

Sprøyt spøkelser på bakepapir. Stek i ovn på 100 grader i ca 2 timer. Avkjøl

Bland sitronsaft og melis med svart konditorfarge, og sprøyt på øyne og munn.




Årets to lykter


Slipp oss ut!! Vi vil ikke i boks!