Søk i denne bloggen

søndag 30. september 2012

Canneloni med kongekrabbe

Canneloni med kongekrabbe ble servert med en eplegelé med rognebær i. Et eksperiment. Jeg ville beholde rognebærene hele, og bare lettkoke dem i eplemosen før jeg lagde gelé. Jeg brukte gelatin i mosen for å gjøre den stiv, og skar stykker for å servere ved siden av. Ser veldig stilig ut, synes jeg. Eplegeleen ble veldig god, og fungerte bra ved siden av pastaen. Skalldyr og frukt er en kjempegod kombinasjon. Det var også godt med det kalde (romtemperatur) ved siden av den varme, fylte pastaen. Men rognebærene ble litt for bitre. Ser stilig ut, og helt ufarlig å servere bare et par hele rognebær, men for smakens del ville jeg ha utelatt dem. Ja ja, så lærte jeg det også. Neste år tester jeg rognebærgelé i stedet, nå er ikke bærene fine lengre til å høstes.



Foto: arla.no
Canneloni med kongekrabbe for 2:
2 klør av kongekrabbe
10-12 cannelonirør
1 ss smør
1 ss hvetemel
ca 3 dl melk
50 g revet ost, jeg brukte Castello Reserve
1 eggeplomme
salt, hvit pepper og muskatnøtt
2 ss hakket, fersk persille
saften av 1/4 sitron

Rens kjøttet av krabbeklørne. Ta gjerne vare på skallet og kok kraft på. Innlegg om hvordan kommer!


Lag en tykk hvit saus: Smelt smør i en panne og rør inn mel. Spe på med melk. La koke i 7 min. Smelt osten i sausen, og smak til med salt, pepper og muskat. Ha pannen bort fra varmen. Rør i en eggeplomme, persille og sitronsaft.


Hell nesten all sausen over det rensede krabbekjøttet. La det være en bunn igjen i pannen. Bland saus og krabbe, og fyll i cannelonirørene. Spe resten av sausen med litt melk slik at det er nok til å dekke pastarørene. Er det litt lite, kan man ha i mer melk, og bare binde med Maizena. Hell sausen over de fylte rørene, og stek i forvarmet ovn på 200 grader i 20 min.


Eplegelé med rognebær:
Ca 1/2 kg epler
1 dl vann
2 ss sukker
1 håndfull rognebær (valgfritt-mest til pynt)
6 plater gelatin

Kok epler, vann og sukker til eplemos. Trenger ca 10-15 min. La rognebær koke med siste 2-5 min. Vær forsiktig så de ikke sprekker. Legg 6 plater gelatin i bløt i en skål med vann i 5 min. Smelt gelatinen i mikrobølgeovn i 20 sekunder, og hell i eplemosen i en tynn stråle mens man rører forsiktig. Hell mosen i en lav, vid beholder, og la stå kaldt noen timer for å stivne.







lørdag 29. september 2012

Små epleterter med rosmarin og karamell

Disse tertene hørte jeg om på radio da vi kjørte hjem fra Oslo etter den skandinaviske finalen i Årets Hjemmekokk. I lasten hadde vi epler fra hagen til min gode venninne Lisbeth, pluss rosmarin som jeg hadde brukt under konkurransen. Rosmarin er min favoritt blant alle urter, den lukter helt fantastisk! Da jeg hørte oppskriften tente jeg helt. Dette må jo være nydelig, tenkte jeg, og lagde tertene allerede dagen etter. Oppskriften finnes her: http://www.nrk.no/mat/1.8321055 Jeg valgte å lage 7 små porsjoner i stedet. Da brukte jeg bare 1/3 oppskrift.


Til en hel, stor terte trenger man:
150 g smør
100 g melis
50 g finmalte mandler
stort egg
250 g mel

syrlige, mellomstore, norske epler
dl fløte
dl finkornet sukker
ss meierismør
ss hvetemel
frøene fra 1 vaniljestang

en klype salt, flaksalt
1/2-1 dl mandelflak
ca. 2 ss friske rosmarinblader, helst små og myke blader

Kjør kaldt smør, mel, melis og mandler i en kjøkkenmaskin med kniv. Ha i et egg og kjør fort sammen til en deig. Pakk deigen sammen, dekk med plastfolie og legg i kjøleskap i 30-60 minutter.

Smør en paiform. Når deigen har hvilt kjevles den ut og legges i formen. Stikk i den med en gaffel. Ha på et bakepapir, og fyll opp skallet med erter (tørkede eller keramiske). Forstek skallet på 170 grader i ca 15 min.


For å lage karamell blandes sukker, mel, fløte og vaniljefrø i en liten panne. Varm opp under opprøring til alt sukkeret har smeltet. Det skal ikke koke. Rør inn smøret og en klype salt og trekk til sides.

Når deigen er stekt fjernes erter og bakepapir. Skjær epler i tynne båter og fordel i tertebunnen. Strø over mandelflak og hakket rosmarin. Hell til slutt over karamellen. Stek terten på 180 grader, helst varmluft, i 40 minutter.


Server terten helst lunken og med en klatt pisket krem eller vaniljeis. Oppå kremen her har jeg sprøytet litt av karamellen som jeg holdt av før steking.



En stor pai kan også lages



fredag 28. september 2012

Lammelår med ølsaus og nøttesmør



Endelig har jeg lært meg at det skal være et bittert element i maten (noe mer enn bare spinat eller valnøtter), og at selv om elementet smaker vel bittert alene, så blir det nydelig sammen med resten av maten. Ølsausen til dette lammelåret ble først altfor bitter, men det ble ordnet med litt sitronsaft. Så ble den helt perfekt.


Nøttesmøret er laget av selvplukkede hasselnøtter. En sann glede å høste slike skatter og finne en annerledes måte å bruke dem på. Det vi ikke spiste til lammelåret brukte vi til å steke fisk i senere i uken. Vi brukte lyr, men torsk er også godt.


Ca 100 g hasselnøtter uten skall
Ca 50 g romtemperert smør
1 sjalottløk
1 ss ferske timianblader
salt og pepper

Hasselnøtter ristes i en tørr stekepanne i 5-10 min. Fjern det brune skallet rundt kjernen ved å gni nøttene mot hverandre i et håndkle (brukes ferske hasselnøtter fjernes dette skallet enkelt før risting).
Kjør nøttene i en kjøkkenmaskin med kniv til de er finmalte. Ha i sjalottløk og la den også finmales. Ha i smør og timian og kjør til alt er luftig. Smak til med salt og pepper. Ha i en skål og la avkjøle litt.


Lammelår i ølsaus
1 lammelår
0,5 liter mørkt øl, jeg brukte Imperial Brown Ale fra Nøgne Ø
1 sjalottløk
1 ss balsamico
1 ss sukker
ca 5 skiver brunost hvis man skjærer selv)
saften av 1/2 sitron
salt

Forvarm ovnen til 125 grader. Ha et steketermometer i lammelåret. Stek lammet først i time. Hell over 1/2 l øl etter ca 1 time, og la steke videre til termometeret viser 65-70 grader. Dette tar ca 1-2 timer, og hver halvtime kan man helle øl og stekesjy over lammet. Når lammet er stekt tas det ut av stekeovnen, og så skal det hvile ca 1/2 time.

Hell ølet og stekesjyen over i en gryte og ha i hakket sjalottløk. Tilsett balsamico og sukker, og la redusere til ca halvparten. Jevn sausen med litt Maizena om man ønsker det. Smelt brunost i sausen, og smaksett med sitron og salt.

Skjær lammet i tynne skiver, og hell litt saus oppå. Server resten ved siden av sammen med nøttesmør, rosenkål og mandelpoteter. Ønsker alle en riktig god helg!






onsdag 26. september 2012

Skolekjøkken for de minste: tomatsuppe



Tvillingene mine har begynt i 1. klasse, og plutselig er jeg opptatt av læreplaner i skolen, kvaliteten på lærerutdanningen og inneklima i skolen. Førsteinntrykket på "vår" skole er veldig bra, men det er jo lite spor av det jeg er mest opptatt av, nemlig mat og kosthold. Jeg er ingen fanatiker på noe som helst kostområde, men har en interesse for å lage mat fra bunnen av. Da vet jeg hva vi får i oss, og det er tilfredsstillende å skape noe som bokstavelig talt faller i smak.

Skolekjøkken får barna mine kanskje et forhold til i senere klassetrinn, det håper jeg virkelig, men det er ikke å finne på planen for 1. klasse. Hver onsdag får de som er på SFO varm mat, men jeg forstår det slik at det er de voksne som lager maten uten at barna har noen rolle (men dette er bare etter utsagn fra min sønn). Om det nå skulle være slik at noen av de eldre barna hjelper til så tror jeg neppe at det dreier seg om et pedagogisk tilbud rundt matlaging og kjøkkenlære.

Dermed bestemte jeg meg for å lage skolekjøkken hjemme i stedet. Det lages mye mat fra bunnen av på vårt kjøkken, men det er bestandig på mine prinsipper, og barna får hjelpe til hvis det passer seg slik. Men skolekjøkkenet skal være på barnas premisser. De lager maten, mens jeg hjelper til. Vi skal lage mat de liker og det meste blir nok i kategorien "god husmannskost". De skal lære om ingrediensene, hva alt heter og at ingenting er ekkelt. Og så skal de være med å rydde og vaske opp. De må lære å vente på tur, og vente generelt. Høres jo flott ut, og jeg klarer nok ikke å leve opp til alt, men dette er de premissene jeg må ha med meg inn i oppgaven for selv å ha en mulighet til å lykkes!

Første time skulle det lages tomatsuppe. Fra bunnen av. Også kraften. Vi kokte kraft på kylling og grønnsaker, spedde den med tomatpuré og litt fløte, og hadde i makaroni og pølsebiter. Barna gjorde alt av skrelling og kutting og helling i gryter. De fikk også røre litt. Vi har gasskomfyr, så det begrenser litt med håndtering av gryter og varme. I tillegg til tvillingene som snart fyller 6 år, er også minstejenten på 3 1/2 med hele tiden!

Dette ble en veldig fin opplevelse både for meg og for barna. Suppen smakte supergodt. Tidligere har de fnyst litt av denne hjemmelagde tomatsuppen, og ville ha den de er vant med fra barnehagen (posesuppe). Denne gangen var det ikke et eneste ord om det. Selvfølgelig ikke. De hadde jo laget den selv!

Tomatsuppe til 4 personer:
1 rå kylling
1 gulrot
1 løk
1 stangselleri
urter etter ønske
salt og pepper
2 liter vann
1 boks tomatpuré
1 ts sukker
1 dl fløte
1 ss Maizena
200 g makaroni
400 g pølse

Grønnsakene vaskes, renses og skjæres i store biter. Ha rå kylling og grønnsaker i en stor gryte, og hell på vannet. Tilsett urter etter ønske, samt salt og pepper. Til slik kraft trengs ca 1 ss salt. Kok opp og la putre i ca 1-2 time. Har man trykkkoker er det gjort på 20-30 min.

Kok makaroni etter anvisning på pakken. Pølse skjæres i små biter.

Sil av kraften. Kyllingen kan brukes i en salat eller til middag dagen etter. Grønnsakene kastes. Kok opp kraften med en boks tomatpuré og sukker. Smak til med salt og pepper etter ønske. Husk at pølsen tilsetter mer salt, så vær moderat. Rør Maizena ut i fløte og ha i suppen. Kok opp, og tilsett pølsebiter og makaroni. La pølsen varmes, men suppen skal ikke koke.

Håper dette var inspirerende til at andre småbarnsforeldre også kan ha skolekjøkken hjemme hvis det er spesielle retter man ønsker at barna skal lære å lage selv. Neste time skal vi lage polarbrød, tenkte jeg! Gleder meg.

Løken var vanskelig å skrelle, så pappa hjelper litt.

Viktig å faktisk gi barna skarpe kniver som skjærer godt. Det skjer flere uhell med sløve kniver.

Mer selleri!

Ferdig!


Nam! Kjempegodt!


tirsdag 25. september 2012

Tiramisu-kake i tre etasjer.

En mini-treetasjers bryllupskake


Det verste jeg vet er når jeg på restaurant bestiller tiramisu til dessert, og får tørr sukkerbunn med bittelitt krem uten det spor smak av verken kaffe eller likør. En ekte tiramisu-dessert består av søte bordoirkjeks dynket i kaffe og Amaretto (mandellikør) og med mye deilig krem av mascapone og egg! Noe annet er en stor skuff. Med mindre man med vitende og vilje lager en tiramisu-kake. Det er helt greit det, men da må det stå i menyen at det er kake!

En tiramisu-kake er noe jeg lenge har hatt lyst å lage, jeg ville prøve å overføre de gode smakene fra desserten over i en kake. Anledningen bød seg til min venninnes bryllup. «Kan jeg få bake kake?» er det første jeg spør om når jeg får nyss om en stor begivenhet. I dette bryllupet fikk jeg bake selve bryllupskaken! Bryllupet var en stor begivenhet med få gjester. Åtte stykker til bords inkludert brudeparet, og fikk servert en fantastisk middag med 8 retter. Pluss bryllupskake til slutt. Derav en minikake, men tre etasjer må en jo ekte bryllupskake ha uansett hvor liten den er!

Jeg lagde en sukkerbunn med vanilje for å etterligne bordoirkjeksene. Jeg stekte en langpannekake, og skar ut to sirkler i tre forskjellige størrelser. Til sammen 6 sirkler. Jeg brukte størrelser slik at jeg utnyttet mest mulig av kaken. Jeg valgte også å lage en smørkrem med mascaponeost i. Smør og margarin er viktig for å holde fasongen på kaken, bare mascapone og egg ville blitt for bløtt. Men mascapone må til for den gode smaken.

Bunn:
6 egg
3 dl sukker
1,5 dl hvetemel
1,5 dl potetmel
3 ts bakepulver
3 ts vaniljesukker

Egg og sukker piskes til stiv eggedosis. Ha i mel, bakepulver og vaniljesukker og vend forsiktig i eggedosisen. Ha bakepapir i en langpanne og fordel røren utover. Stek på 190 grader i ca 20 min. Hvelv kaken på rist med en gang den kommer ut av ovnen og la den avkjøle slik i formen. Når den er avkjølt skjæres den i sirkler i ønskede størrelser.

Fyll:
1 liten kopp sterk kaffe
4 ss Amaretto eller annen mandellikør
250 g Mascapone
250 g smør
150 g margarin
ca 300 g melis
1 eggeplomme

For å lage kremen må smør og margarin ha romtemperatur, og det røres hvitt. Ha i maskapone og eggeplomme og rør litt litt. Ha så i litt og litt melis og rør til man får en lys og luftig krem.

Bland kaffe og likør, og dynk kakebunnene med det. Ha kremfyll mellom to like kakebunner, på toppen og rundt kantene. Jeg kledde så hver minikake i hvit marsipan, og pyntet med marsipanpynt som var ibandet kakao.

En kjempegod kake med smak av tiramisu, og for å understreke, så er dette en kake, og ikke en dessert ;-)

Pynt av marsipan iblandet kakao. Nederst: perlerad, i midten: bånd og sløyfe...

..og øverst: rose!









tirsdag 18. september 2012

Blåskjellsuppe, gryterett og sandkaker med bær: treretters i utdrikkingslag

Min kjære, gode venninne Yvonne skal gifte seg, og jeg er så heldig å få være forlover. Bryllupet står allerede på fredag, og det er den korteste forlovelsestiden jeg har opplevd (ca 3 mnd). Dette vitner om ekte kjærlighet der handlingen å gifte seg er viktigere enn festen og det "vanlige" rundt bryllupet. Det blir en liten markering på dagen, og så bærer det av sted på bryllupsreise.

Vel, liten markering på selve bryllupsdagen kan man ikke gjøre noe med, det velger brudeparet selv, men en skikkelig markering i form av et utdrikkingslag bestemmer jo vi venninner over. Utdrikkingslaget fant sted forrige lørdag, og begynte med en liten runde på Bergen Ølfestival. Mye godt øl både til bruden og til oss andre.

Deretter gikk vi hjem til en av oss for å spise god mat, drikke litt, gi noen personlige smågaver samt et varig minne i form av et maleri som vi venninner malte til Yvonne der og da! Etterpå ble det tur på byen med champagne og mer god drikke! Veldig hyggelig, og vi har avtalt at det skal gjentas i november (litt uvisst hvem som skal drikkes ut, men det tar vi på sparket....)

Selve datoen for utdrikkingslaget kom litt brått på, så det ble ikke mye tid til planlegging. Dessuten var stort sett alle deltakerne travle småbarnsforeldre. Jeg fant derfor ut at det enkleste er at jeg forbereder det meste av maten hjemme, og bare gjør siste finish på stedet. Absolutt ikke noe offer fra min side, dette er favorittaktiviteten min, og jeg får jo velge meny og gjøre alt selv :-)


Forrett: Blåskjellsuppe

Blåskjellsuppe er utrolig enkelt å lage, og ikke minst fantastisk godt. Når man lager til 8-10 personer er det viktig å gjøre det enkelt, men allikevel fokusere på god smak.

1 nett blåskjell
1 løk
1 selleristang
1 fennikel
2 fedd hvitløk
1 dl tørr hvitvin (jeg glemte å ha i vin, og suppen ble allikevel veldig god!!)
1 liter vann
ca 1 ss salt, svart pepper
25 g smør
1 dl fløte

Skyll blåskjell, og kast de som ikke lukker seg. Finhakk løk, selleri og fennikel, og knus hvitløk. Bruk en stor gryte. Fres grønnsakene i litt nøytral olje til de er blanke, ca 10 min. Ha i hvitvin, og la koke inn. Ha i vann og kok opp. Ha i salt etter ønske, ca 1 ss. Ha i blåskjellene og la koke til alle er åpnet, ca 8 min.

Sil av kraften og ha tilbake i gryten. Rens blåskjellene. De som ikke har åpnet seg kastes. Kok opp igjen kraften, og pisk inn smør. Smak til slutt til med fløte, og eventuelt mer salt og pepper. Serveres med 5-6 blåskjell (uten skall) i en tallerken, og hell suppen over. Grissini er godt og enkelt ved siden av.


Hovedrett: Biffgryte med pasta

Når man lager mat til mange er gryterett ypperlig. Spesielt bra passer denne gryten til å lages på forhånd, og bare varmes opp igjen mens man koker pasta. Utgangspunktet mitt er gryterett med kjøttdeig, men i sted for kjøttdeig brukte jeg ytrefilet av storfe. Kjøttet ble skjært i strimler som ble brunet på sterk varme. Kjøttet og baconet has i gryten helt til slutt. Jeg brukte dessuten brekkbønner i denne gryten i stedet for gulrøtter og brokkoli, og en boks hermetiske tomater ble erstattet med 1/2 kg ferske tomater. Gir veldig god smak.



Dessert: sandkaker med vaniljekrem og bær

Fylte sandkaker er en enkel og delikat dessert, som kan fylles med hva som helst av frukt, bær eller snop. Litt krem er også godt. Jeg gjorde det enkelt og fylte med ferdigkjøpt vaniljekrem (Piano) og diverse bær. På toppen strødde jeg litt hjemmelaget krokan og melis. Fin, liten avslutning på måltidet!

200 g smør
250 g hvetemel
100 g malte mandler
100 g sukker
1 egg

Smøret skal være kaldt, og skjæres i terninger. Kjør i en food processor med kniv sammen med det tørre, til alt er smuldret godt opp. Ha i egget, og kjør videre med puls akkurat så lenge at det er blandet. Kna deigen fort sammen, og pakk i plastfolie. La hvile i kjøleskap i ca 1 time.

Trykk deigen ut i sandkakeformer, deigen holder til ca 30 stk. Stek dem på 175 grader i 10-15 minutter. Avkjøl kakene i formene på rist, og ta ut av formene når de er avkjølte.


 

søndag 16. september 2012

Gresskar med torsk og parmesanskum

Dette er en rett jeg er veldig, veldig, veldig fornøyd med. Av flere grunner: For det første fordi den ble veldig god, smakene satt som jeg ville. Dessuten har jeg prøvd to helt nye ting: å lage skum av sausen og spise persilleskudd. Sistnevnte fant jeg i urtepotten med persillerester. Har ikke vært mye persille på den planten i år, men nå hadde det vokst opp noen skudd. Jeg bare måtte smake, og de var kjempegode. Masse god persillesmak. Så i mangel på persilleblader ble skuddet en vel så bra erstatning.

Persilleskudd
Å lage skum var jo mye enklere enn jeg hadde forestilt meg. Varm opp, og kjør med stavmikser!!! Jeg har jo fått nyss i at proffene bruker et spesielt pulver for at skummet skal holde seg, men for smakens del er dette helt ok. Og det ble fint på bildet!

Til slutt er jeg fornøyd med retten fordi jeg har brukt alle delene av gresskaret, også kjernene. Kjernene er kjempegode når de ristes og saltes, og kan serveres som snacks eller på toppen av middagsretter for ekstra crunch!

Både gresskaret og bønnene er fangst fra helgens besøk på Matstreif i Oslo. Et flott, og allsidig arrangement med et fantastisk utvalg. Jeg var der for å delta i den skandinaviske finalen av Årets hjemmekokk. Vinneren ble Anders fra Danmark, og mer om opplevelsen kommer i løpet av uken. Alt må bare fordøyes litt til :-)

Til 4 personer:
1 avlangt, grønt gresskar (jeg vet dessverre ikke hva dette gresskaret heter.. noen som vet? Andre typer gresskar kan også brukes)
700 g torskefilet
400 g mandelpotet
1 persillerot
1-2 sjalottløk
1 dl fløte
1 dl vann
2 ss hvitvinseddik
1 ts sukker
salt og pepper
håndfull ferske gresskarkjerner
1 ts rapsolje
2,5 dl H-melk eller fløte
50 g  revet parmesanost
1 ss ferskpresset sitronsaft
persilleskudd eller -blader

Fiskefiletene skylles og tørkes godt. Ha godt med salt på.

Skjær gresskaret i to på langs. Fjern kjerne og trådene som de henger i, men ta vare på en håndfull av de største og fineste kjernene. Skrap utav gresskarkjøttet med en skje og skjær det i terninger. Sett skallene til side.


Skrell poteter og persillerot, og skjær i små terninger. Finhakk løk, og stek på svak varme til den er blank. Ha i poteter, persillerot og gresskar, og surr videre på svak varme i ca 5-10 min. Ha så i fløte, vann, hvitvinseddik og sukker, og la grønnsakene koke i dette til de er akkurat møre, og væsken har kokt litt inn. Ca 10 min. Smak til med maldonsalt og nykvernet, svart pepper.

Ha de saltede fiskefiletene i de to uthulede gresskarskallene. Fordel grønnsakene over. Stek i ovn på 175 grader i ca 15-20 min til fisken er ferdig.


Gresskarkjerner kan ristes i ovnen samtidig som fisken bakes. Rens kjernene for tråder, skyll og tørk godt. Ha dem utover i en liten ildfast form, og bland med solsikkeolje. Sørg for at det er litt olje på alle frøene. Rist dem i ovn på 175 grader til de er gyldne og oppblåste, ca 15 min. Vend på dem underveis. Når de er ferdige blandes de med Maldonsalt og kjøles de litt av på bakepapir.

Når retten er klar for servering varmes melken opp til ca 70 grader. Smelt parmesan i melken og ha i sitronsaft. Lag skum ved å kjøre en stavmikser i melken. Strø først ristede gresskarkjerner oppå grønnsakene, og legg skummet oppå der igjen. Pynt med persilleskudd. Resten av sausen som ikke ble til skum serveres ved siden av.

Tilbehør: hestebønner
Som et ekstra tilbehør til denne retten serverte jeg bondebønner, eller hestebønner, som det også kalles. Store, smakfulle bønner som kan minne litt om kikkerter i konsistens. Ferske bønner, rett fra belgen er for meg en stor skatt. Fantastisk gode.

Bønnene plukkes ut av belgen, og forvelles lett. Etter det fjernes nok et lite lag rundt selve bønnekjernen. Til slutt varmes bønnen opp i litt smør, og smakes til med litt salt og pepper.

  



mandag 10. september 2012

Øl i maten og øl til maten


Det var hovedkriteriet da Bergen Ølfestival (BØ) arrangerte konkurranse med tittelen årets ølkokk i helgen. I tillegg skulle hovedråvarene være fra lokale, norske produsenter. Det ble konkurrert i to divisjoner, både for amatører og profesjonelle. Jeg er kjempeglad for å få lov til å være med, til å bli utfordret til å tenke på hvordan øl smaker i maten og til maten. Det er også utrolig kjekt å bli kjent med mange hyggelige mat- og ølentusiaster.

Mine medkonkurrenter var Cesilie Brakstad, som skriver bloggen Enklere mat hver dag, Wenche Fonneland og Jan Georg Lehmann-Røed, som til slutt gikk av med seieren. Han serverte ølmarinert lammeskank med en ostetallerken til dessert. Cesilies meny kan man lese om her:  http://enkleremathverdag.matprat.no/2012/09/10/ol-og-mat/  Mer om konkurransen kam man lese om her: http://bergenolfestival.no/konkurranser/arets-olkokk-2012/


Hovedrett: Pølser med timianstekte poteter og en kremet eple- og morellkompott kokt i øl

Til hovedretten er jeg utrolig heldig som ble sponset med råvarer av utstillere fra Bergen Matfestival. De jeg spurte sa ja på flekken, og syntes det var kjempegøy at deres produkter ble brukt i en konkurranse. Råvarene var i alle fall av ypperste klasse:

Biffpølser med 79 % oksekjøtt fra Tjore Gardsmat
Herlige ferske epler og moreller fra Syse Gard
Velduftene timian fra Sikje Småbruk

Til 4 personer:
Ca 3-400 g norske nypoteter
2 ss fersk timian
1 ss nøytral olje
8 biffpølser
Ca 750 g epler
Ca 250 g moreller
1 dl øl (jeg brukte Ardenne Blond fra Haandbryggeriet)
2 ss sukker
½ dl fløte
25 g usaltet smør
maldonsalt og svart pepper

Poteter skjæres i terninger av ca lik størrelse. Kok potetene i lettsaltet vann i 2 min. Skyll i iskaldt vann for å stoppe kokeprosessen. Varm litt nøytral olje i en stekepanne med teflonbelegg. Stek potetene på middels varme sammen med timian til de har fått en fin stekeskorpe, ca 10 min. Smak til med usaltet smør, maldonsalt og nykvernet, svart pepper.

Del morellene i to og fjern steinen. Epler skrelles og skjæres i mindre biter. Oppbevar eplene i en bolle med vann og sitronsaft frem til de kokes. Eplene kokes opp sammen med øl og sukker. La koke til de er møre og nesten blitt mos av seg selv, ca 15 min. Ha i halve moreller og la koke med i ca 5 min. Smak til med mer sukker om nødvendig. Ha til slutt i fløte og la koke opp. Kompotten kan godt avkjøles noe før den serveres, da kommer smakene bedre frem.

Pølser stekes langsomt på begge sider til de er gjennomvarme og har fått en fin stekeskorpe. I tillegg serverte jeg syltet blomkål til denne retten. Som drikke serveres samme ølet som brukes i kompotten: Ardenne Blond fra Haandbryggeriet.

  



  Dessert: Sjokolademoussepai med porter og kaffebønner servert med Indian Pale Ale-ølsorbet

Jeg fikk utrolig mye skryt for desserten. Flere på gjestebordet trakk paien frem som favoritt, og ølsorbeten fikk skryt av dommerne. Jeg er hoppende glad og fornøyd.

Sjokolademoussepai med porter og kaffebønner
1 håndfull kaffebønner
2 håndfuller salte peanøtter
150 g hvetemel
75 g smør
½ ss sukker
1 eggeplomme
isvann

Kaffebønner kjøres i en food processor med kniv til de er grovhakkede. Ha så i peanøtter, og kjør videre til peanøttene er grovmalte. Det skal være noen litt store biter igjen, spesielt av kaffebønner for å ha noe sprøtt i deigen. Ha til slutt i kaldt smør, hvetemel og sukker, og kjør til alt er godt blandet. Ha i en kald eggeplomme og noen dråper isvann. Kjør maskinen med puls til det er blitt en jevn deig. Pakk i plastfolie og la hvile ca 1 time i kjøleskap.

Forvarm ovn til 200 grader. Smør en paiform. Når deigen har hvilt kjevles den ut til ca 3-4 mm tykkelse. Ha i formen, og press godt inntil kantene. Stikk i deigen med en gaffel. Ha på et bakepapir og hell over erter eller keramiske erter. Stek paibunnen i ca 40 min. Fjern erter og bakepapir, og avkjøl.

1 dl porter (jeg brukte Natt fra Ægir)
100 g kokesjokolade (ca 50 %) kakao
100 g mørk sjokolade med 70 % kakao
2 egg
1 dl kremfløte
2,5 ss sukker

Grovhakk sjokoladen. Varm opp porterølet, uten at det koker. Smelt sjokoladen i ølet, halvparten om gangen. Kremfløten halvpiskes. Del eggene. Pisk eggedosis av eggeplommene og 1 ss sukker. Stivpisk eggehvitene med 1,5 ss sukker. Begynn med å piske på lav hastighet, og med bare 1 ts av sukkeret. Øk tempoet på piskingen, og tilsett sukkeret i 2-3 omganger. Da får man perfekte eggehviter.

Bland først eggedosisen i den smeltede sjokoladen. Rør godt. Bland så i halvpisket kremfløte, og til slutt eggehviter. Skjær eggehvitene i med en slikkepott. Når paiskallet er avkjølt has sjokolademoussen i og settes kaldt over natten.

Paien pyntes med pisket krem og hele kaffebønner. Serves med en ølsorbet:

Indian Pale Ale-ølsorbet
1 flaske Indian Pale Ale fra Nøgne Ø
2 ss lys sirup
salften av ½ sitron

Alt kjøres i en ismaskin i ca 45 min. Settes så i fryseren for å få sorbetkonsistens. På grunn av høyt alkoholnivå er sorbeten vanskelig å få helt frossen, men i dypfryser går det fint. Har man ikke ismaskin blandes ingrediensene godt sammen og settes i fryseren. Rør hvert 15 min i begynnelsen, og siden hver halvtime i ca 3 timer.

Denne desserten serveres med samme øl som jeg brukte i sjokolademoussen: Natt fra Ægir.