Søk i denne bloggen

tirsdag 1. mai 2012

Hjemmelagde fiskekaker


På fisketur i helgen fikk vi mye god fisk, også perfekt fiskekakefisk. En to-tre timers fisketur resulterte i ca 15 fisker, både torsk, sei, hyse og lyr. Mamma sier det at det beste å lage fiskekake av er en blanding av lyr og hyse, og da er det slik! Hver for seg er både lyr og hyse også gode å lage fiskekaker av, og sei kan også brukes. Fiskekaker av sei smaker godt, men de blir litt gråe i fargen. Siden man sper fisken med mel og melk holder det også med en eller to fisker, og man har nok til et helt måltid.

Fisken må fileteres og vaskes, og bør ligge og renne av seg i kjøleskap i et døgn til to døgn. Legg en liten skål eller et tefat i en stor skål, og legg filetene over. Da samler alt avrent vann seg i bunnen av skålen. Skjær fisken i mindre biter og kvern eller kjør i en kjøkkenmaskin først bare med salt. Kjør ganske lenge slik at man får jevn og seig fiskemasse. Så tilsettes resten av ingrediensene etter anvisning under.

Jeg oppgir her en grunnoppskrift, og det er mye godt som kan tilsettes i tillegg til den. Jeg bruker ofte lettstekt bacon. Urter som persille og gressløk er også godt, eller andre typer løk eller løksalt. Hvitløk er kjempegodt i, og også krydder som hvitløkspulver, sitronpepper, sellerisalt og lignende. I denne porsjonen brukte jeg bacon, persille og hvitløk pluss litt svart pepper i tillegg til den hvite.

Til ca 15 fiskekaker:
400 g fiskefilet
1,5 ts salt
0,25 ts hvit pepper
0,25 ts malt muskat
3 ss potetmel
ca 4 dl melk
1 egg

Mal fisken sammen med saltet i en kjøkkenmaskin. Bruk kniven. Tilsett krydder, mel og egg, eventuelt andre ingredienser eller smakstilsetninger. Spe med melken litt om gangen. Avhengig av hvor mye væske det er i fisken er det ikke alltid man trenger all melken. Vær derfor litt forsiktig, og prøv deg frem med siste desiliter. Stek en prøvekake for å smake om farsen er passe fast og passe krydret.

Stek kakene brune på hver side i smør. Fiskekaker er kjempegode på godt brød, servert med brun saus, poteter og gulrøtter, eller sammen med pasta og kålstuing.







Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar