Søk i denne bloggen

torsdag 20. oktober 2011

Oksestek braisert i rødvinEller "Brasato alla milanese" som retten heter på italiensk. Direkte oversatt betyr det stek fra Milano. At noe er braisert betyr at det har kokt lenge i væske. Det gjør kjøttet mørt og saftig. Denne steken har en god, varm høstsmak av rødvin, nellik og knutekål. Sistnevnte ligner mye på kålrabi på smak, men er hvit på farge og litt mildere. Hvis den er vanskelig å finne brukes bare kålrabi i stedet.

Til 6 personer:
En oksestek på ca 1,2 kg
2 hvitløksfedd
3 ss olje
50 g smør
2 stilker selleri
1 liten knutekål (eller kålrabi)
2 gulrøtter
1 løk
2 hele nellik
3 dl rødvin
4-6 tomater
3 dl kjøttbuljong
salt, pepper, muskat

Hvis ikke steken er surret lages snitt i kjøttet og stikkes hvitløksbiter i snittene. Hvis steken er surret, finhakkes hvitløken og haes i sammen med de andre grønnsakene.

Varm olje i en gryte og smelt smøret i oljen. Legg steken i og brun på alle sider. Ta ut av gryten og legg til side.

Selleri, knutekål, gulrøtter vaskes og skjæres i biter. Gulrøttene kan gjerne beholde skallet på, spesielt nå om høsten når de er nyplukkede. Løk skrelles og finhakkes. Brun grønnsakene i gryten. Ha i nellik, hell over rødvinen og la dampe litt inn.Skåld og flå tomatene, og skjær kjøttet i biter. Ha i sammen med grønnsakene. Lag plass til steken i gryten, og leggen den i. Hell over varm buljong. La steken surre under lokk i ca 3 timer. Snu på den hver halvtime hvis den ikke dekkes helt av væsken.

Etter ca 3 timer tas steken opp av gryten og holdes varm. Sil av grønnsakene, og bind sausen med litt Maizena. Kok opp og smak til med salt, pepper og nyrevet muskatnøtt. Skjær steken i tynne skiver, og hell litt av sausen over. Server med mandelpoteter, kokt blomkål og resten av sausen ved siden av.3 kommentarer:

 1. Kan man erstatte rødvin med noe annet?
  Uten alkohol?

  :)

  SvarSlett
 2. Alkoholen fordamper vekk så det er bare for smakens skyld at man bruker vin. Det går an å bare bruke buljong også og så smaksette med noe annet på slutten, f.eks. Worshestershiresaus eller kanskje balsamico. Prøv :-)

  Tror forresten den blir kjempegod bare med buljong også, jeg, kjøttet og grønnsaker gir god kraft.

  SvarSlett
 3. Jeg brukte mørk rum og det blir kjempe godt og

  SvarSlett